Diamanten educatie

Elke diamant is verschillend. Een complexe samenstelling van factoren bepaalt de schaarste van de diamant. Hoewel het jaren duurt voordat een diamantair de kunst van het waarde bepalen van diamanten verstaat, kan iedereen met een geringe hoeveelheid basis instructies leren een diamant certificaat te lezen en de verschillende diamanten vergelijken. Met andere woorden, Hier leest u alles wat u moet weten om een diamant op waarde te kunnen schatten.

Elke diamant is uniek net zoals de persoon die hem bezit. Zoals een diamant de kleur van het licht reflecteert, zou de diamant ook de persoonlijkheid van de persoon die de diamant draagt moeten reflecteren. Hierin ligt de kunst van het selecteren van een diamant voor jezelf of als een cadeau. Zelfkennis, indien u een diamant voor uzelf koopt, of kennis van uw geliefde, indien u een diamant cadeau wil geven.
Door uw diamant keuze, maakt u een publiek statement. Wat belangrijk is in de selectie van de diamant heeft weinig te doen met de kosten van de juwelen en juist veel te doen met de warmte van de relatie.

Perfecte diamanten zijn schaars en duur. Het is om die reden lastig om een perfecte diamant te kopen. Het is een eenvoudige opgave om mooie diamanten te vinden zonder zichtbare imperfecties en deze te kopen voor betaalbare prijzen. Diamanten worden gecategoriseerd door een systeem dat zijn kleur (color), helderheid (clarity), vorm (cut) en karaat (carat) bepaalt, dit systeem staat bekend als de "vier C's". Diamanten van uitzonderlijk hoge kwaliteit en grootte worden vaak verkocht als "gecertificeerde diamanten" en geleverd met een certificaat dat de waarde bewijst. Zelfs ongecertificeerde diamanten moeten worden geëvalueerd met de vier C's om de waarde ervan te bepalen. In deze paragraaf zult u de betekenis van de C's leren en hoe deze de waarde van de diamant bepaald. Hoewel een getraind oog nodig is om de hierin geschreven karakteristieken waar te nemen, zal het begrijpen van de kenmerken u helpen in het maken van een juiste selectie van uw diamant.

 

Kleur van de diamant

De meeste diamanten komen kleurloos over maar hebben lichte kleuren geel en bruin in zich. Hoe dichter een diamant in de buurt komt van een kleurloze diamant, des te waardevoller deze is. Diamanten worden geschaald op een kleurschaal reikend van D (kleurloos) tot Z (zwaar getint). Alleen een uitermate getrainde professional zal enige kleur kunnen waarnemen in E of F diamanten. De kleuren tot J zullen bijna onzichtbaar zijn wanneer de diamant is gezet in een ring of een ander juweel. Kleur is slechts één van de vier C's en zelfs wanneer een diamant zichtbaar getint is, zoals een K of hoger, kan de diamant nog steeds erg mooi zijn indien het een goede helderheid en vorm heeft.

Hoe de diamant wordt gezet kan tevens het verschil uitmaken. Als u een kleurloze diamant in geel gouden zetting zet, zal de gele kleur reflecteren in de diamant. Dat zou zonde van de diamant zijn.
Een gering getinte diamant zal er witter uitzien indien deze wordt gezet in een geel gouden zetting.

Diamanten komen voor in een grote reeks van andere kleuren, inclusief rood, blauw, roze, groen, en een heldere gele kleur die bekend staat als "canary". Deze diamanten zijn geschaald als Z+ staan bekend als bijzondere (fancy) diamanten.
Diamanten met een heldere kleur zijn uiterst schaars en kunnen veel meer opbrengen per karaat dan kleurloze diamanten. In de volgende 2 tabellen staan de kleurschalen van het "Gemological Institute of America" (GIA) welke veelvuldig worden gebruikt. 

Helderheid van de diamant

Het is zeer gebruikelijk dat diamanten natuurlijk worden gevormd met geringe imperfecties. Deze imperfecties staan bekend als "insluitsels" en ze komen voor in veel verschillende vormen: inclusief kleine witte punten, zwarte punten, of veerachtige scheuren. Hoe minder insluitsels, hoe meer een diamant waard is. De helderheid van een diamant wordt bepaald door het aantal, de grootte, het type en de positie van de insluitsels.

Een diamant met slechts enkele moeilijk waarneembare stipjes, welke zijn gelokaliseerd aan de rand. Meestal worden ze bedekt door de zetting, dit geeft een betere helderheid dan een diamant met een scheur welke precies onder de tafel (het grote facet aan de bovenkant) is gelokaliseerd.

Scheuren aan de oppervlakte naar het binnenste zijn bijzonder gevaarlijk, omdat deze de diamant op een verkeerde manier kunnen breken. Kleine beschadigingen aan het oppervlak zijn minder erg aangezien deze kan worden gepolijst.

Meestal zijn diamanten die worden gebruikt in de juwelen industrie zichtbaar schoon. Bij een gecertificeerd diamant zijn de scheuren weergegeven in een grafiek en deze dienen als de vingerafdruk voor de diamant.

In de volgende tabel staat de GIA helderheidschaal, deze wordt veel gebruikt. Hierin staan de bijkomstige definities voor de verschillende helderheidgraden.

 

Vorm van de diamant

De 58 facetten briljant is de populairste vorm vanwege zijn vuur en reflectie. Deze termen beschrijven de intensiteit van de kleur en de kracht van het licht die men ziet in de diamant.
Het vuur en de reflectie wordt bereikt door het slijpen van de diamant naar zijn exacte mathematisch bepaalde proporties. Hierdoor wordt er zoveel mogelijk licht gereflecteerd uit het bovenste van de diamant.

De vorm van de diamant refereert niet alleen aan de vorm en het aantal facetten, maar tevens aan de kwaliteit van de vorm. Een diamant met ongelijke en slecht geproportioneerde facetten zal niet eenzelfde kwaliteitsgraad krijgen als een diamant met ideaal geproportioneerde facetten en meesterlijk geslepen.
Deze informatie kan te vinden zijn op het certificaat van een diamant, maar dit is niet verplicht.

Hoewel de meeste diamanten tegenwoordig briljant worden geslepen, zijn er veel meer vormen beschikbaar.
De volgende tabel toont een reeks van de populairste vormen.

 

Karaat van de diamant

Karaat is de term die wordt gebruikt om het gewicht van een willekeurige edelsteen te beschrijven, inclusief diamanten. Hoewel de definitie van een karaat is geëvolueerd, is sinds 1913 de internationale standaard 200 milligram, of een vijfde gram. Over het algemeen beschrijven juweliers een karaat in stappen van een kwart of een honderdste.

In juwelen met meer dan één diamant, worden de karaten beschreven in een term als totaal karaat gewicht. Dit is de opsomming van het totale gewicht van alle diamanten in een juweel.

Diamanten kunnen variëren in grootte van een fractie van een karaat tot enkele karaten. Gegeven de zeldzaamheid van grote diamanten neemt de prijs snel toe. Daardoor zal een enkele diamant van 2 karaat veel meer kosten dan twee 1 karaat diamanten. Zeer grote diamanten met een goede kleur en helderheid zijn uiterst zeldzaam.

Diamanten die meer wegen dan een volledig karaat zullen meer kosten.

Voorbeeld
Een 0.95 karaat zal iets meer kosten dan een 0.90 karaat diamant, maar een 1 karaat diamant zal veel meer kosten dan een 0.95 karaat diamant.

Briljant geslepen diamanten moeten een exacte standaard volgen. Om die reden kunt u een goede inschatting maken van het karaat gewicht door deze te baseren op de diameter.

De volgende tabel vergelijkt de relatieve grootte van de diamanten en beschrijft hoeveel een ronde briljant van deze grootte waarschijnlijk zal wegen. Deze methode werkt niet goed voor alle vormen, omdat sommige vormen dikker of dunner zijn dan andere. Tevens geldt deze tabel ook niet voor gekleurde diamanten welke een andere dichtheid hebben.

Product toegevoegd om te vergelijken.