Wat is karaat goud?

De term karaat geeft aan hoeveel puur goud er in een sieraad verwerkt zit. Eén karaat is 1/24e deel zuiver goud. Een sieraad van 24 karaat goud bestaat dus helemaal uit goud, terwijl een sieraad van 14 karaat goud voor 58.5% uit goud bestaat. Bij 18 karaat bestaat een sieraad voor 75% uit goud. De rest wordt aangevuld met koper en/of zilver. Vanwege deze percentages wordt 14 karaat goud ook wel 585 goud genoemd en wordt 18 karaat goud met 750 aangeduid. 

Hieronder vindt u de karaten goud die ter wereld het meest voorkomen:

  • 24 karaat goud: 99.99% puur goud (aangeduid met 999)
  • 22 karaat goud: 91.6% puur goud (aangeduid met 916)
  • 20 karaat goud: 83.3% puur goud (aangeduid met 833)
  • 18 karaat goud: 75% puur goud (aangeduid met 750)
  • 14 karaat goud: 58.5% puur goud (aangeduid met 585)
  • 9 karaat: 37.5% puur goud (aangeduid met 375)
  • 8 karaat: 33.3% puur goud (aangeduid met 333)

Let op! in Nederland mogen sieraden onder de 14 karaat, vanwege het lage gehalte goud, geen goud genoemd worden. 

karaten goud

Waarom bestaan er verschillende soorten karaat goud?

Kortom: hoe hoger het karaat, hoe puurder een gouden sieraad is. Een sieraad van een lager karaat kan dus een stuk voordeliger zijn dan een sieraad van een hoger karaat.

Toch is een puurder gouden sieraad niet per se beter. Het toevoegen van koper en/of zilver wordt namelijk met nog een belangrijkere reden gedaan dan alleen de prijs: puur goud is erg zacht. Door andere metalen toe te voegen wordt het goud harder. Zonder de toevoeging van deze metalen is het moeilijk om een gouden sieraad te maken en zal het als het gemaakt is ook makkelijker verbuigen, slijten of kapot gaan. Hoe hoger het karaat goud van een sieraad, hoe zachter het dus is. En hoe lager het karaat, hoe sterker.

Wat voor invloed heeft het karaat goud op de prijs van een gouden sieraad?

Hoe hoger het karaat, hoe meer goud het gouden sieraad bevat en hoe waardevoller het is. Toch is dit niet altijd het geval en zijn er een aantal dingen waar u rekening mee moet houden:

  • Maakloon en ontwerpkosten. Bijvoorbeeld: wanneer een 14 karaat gouden sieraad erg moeilijk te maken is, kan deze duurder zijn dan een sieraad van 18 karaat dat makkelijk gemaakt kan worden.
  • De goudkoers. Op bepaalde momenten kan het goud een hogere prijs hebben.

Heeft verschillend karaat goud een andere kleur?

Wanneer het sieraad een hoger karaat heeft, heeft het een ‘diepere’ goudkleur. Wanneer er koper aan het goud worden toegevoegd, kan het goud een warmere kleur krijgen. Wanneer er meer zilver wordt toegevoegd, zal dit echter minder het geval zijn. Vooral sieraden van 9 of 8 karaat kunnen door de grote toevoeging van koper een warmere uitstraling hebben. Zo kan er door een veel grotere hoeveelheid koper aan het goud toe te voegen zelfs rosé goud gemaakt worden. En met een grote hoeveelheid zilver en/of palladium zelfs witgoud.

Verschillende kleuren goud

Welk karaat goud komt het meest voor in Nederland?

In Nederland komen sieraden van 14 karaat goud het meest voor, met 18 karaat goud op de tweede plek. Dit goud is door de toevoeging van andere metalen harder en dus slijtvaster. Surinaamse sieraden zijn veelal gemaakt van 18 karaat.

Comments (0)

No comments at this moment

New comment

You are replying to a comment

Product toegevoegd om te vergelijken.