Wat betekent de ogri ai kraal?

Ogri ai is letterlijk vertaald 'boze oog' vanuit het Sranan tongo en staat voor geloof in de creools-Surinaamse cultuur aan de schadelijke invloed van iemands blik, het boze oog, waar vooral kleine kinderen uiterst gevoelig voor zouden zijn.

De Ogri ai kraal is de meest bekende kraal binnen de Surinaamse gemeenschap. Deze veelal zwarte kraal wordt gebruikt voor diverse soort doeleinden. De Ogri ai kraal wordt zowel door pasgeboren baby’s als door volwassenen gedragen. Deze kraal wordt ook wel de facetkraal genoemd: de facetten zijn de geslepen vakjes rondom de kraal. Deze kralen worden zowel van glas als van kunststof gemaakt en kunnen verschillend van kleur zijn. Wij gebruiken alleen glaskralen. De kraal kan ook aan een gouden of zilveren speldje worden bevestigd en op borsthoogte van een baby vastgespeld op de kleding.

Van de ogri ai kraal worden kettingen, oorbellen, ringen, spelden, hangers en armbanden gemaakt. De kettingen worden boto modellen genoemd. Ze worden niet alleen vanwege het wintigeloof gedragen, maar ook omdat ze mooi gevonden worden. 

Related products

Comments (0)

No comments at this moment

New comment

You are replying to a comment

Product toegevoegd om te vergelijken.